Geçtiğimiz günlerde bir sosyal medya forumunda bir arkadaş bir soru sordu.
"Çekme karavanim ile 1. Köprüden gecebilir miyim? Bunun uzerine herkes kendi yorumları ile bir tartisma ıçine girdi.
Ancak sonuncunda doğru bir bilgiye ulaşamadık.
Bende doğru bilgiye en iyi KGM den ulaşabilirim diye düşünerek KGM ye mail attim.
Soru şu sekilde;
-cekmekaravanimiz ve motokaravanimiz ile hangi köprüleri kullanabiliriz??
Sağolsunlar maile cok hizli bir sekilde dönüş sağladılar.
Maile cevap şu şekilde;
Berat Bey,
İstanbul ilimizdeki gerek şehiriçi gerekse ilimizden geçen şehirlerarası trafiği rahatlatmak ve ulaşım probleminin azaltılması amacıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün hizmete girmesi sonucunda; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin 02.11.2016 tarih ve 2016/8-1 sayılı kararı ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanan 2,3,4 ve 5. Sınıf araçlar ile kimyasal madde taşıyan araçların açılış tarihinden itibaren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanması, karar alınmıştır.
Söz konusu UKOME kararı gerek Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız, gerekse de Karayolları Genel Müdürlüğümüzce yazılı ve görsel basın aracılığı ile sıklıkla belirtilmiş olup; 17.10.2016 tarihi itibari ile söz konusu UKOME kararı için, sürücülere bilgilendirme levhalarında gerekli uyarı mesajları verilmeye başlanmış ve devamlı şekilde uyarı mesajları verilmeye devam etmekte ve Karayolları Genel Müdürlüğü internet sitesinde gerekli bilgilendirmeler bulunmaktadır.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde UKOME’nin söz konusu kararına aykırı olarak geçiş yapan araçların 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 30. Maddesi 2. Fıkrası gereğince idari para cezası uygulanmakta olup; 5326 sayılı Kabahatler Kanunu yeniden değerlemeye ilişkin hükmü gereğince 6001 sayılı kanunun 30. Maddesi 2. Fıkrasında yer alan idari para cezası 2017 yılı için 800 TL, 2018 yılı için 915 TL olarak uygulanmaktadır.
OGS/HGS üyeliklerinde araç sınıflandırılması ve ücretlendirme ile ilgili detaylı bilgilerewww.kgm.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.
6111 sayılı kanunun 22. Maddesinde “6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda belirtilen ve idari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar da düşer.” denilmektedir. İdari para cezaları için itiraz yolu Sulh ceza mahkemeleridir.
Bilgilerinize rica ederim.
Saygılarımla
Murat AYDOĞDU
Yani mailden de anlasilacagi üzere 1. Mi 2.mi köprüden gecebiliriz diye konusurken meğersem kimseye duyrulmadan 2016.11.ayda alinan karar ile 1.sinif arac disindaki tum araclar sadece 3.köprüyü kullanabiliyormuş. ( çok enteresan)
Bunun üzerine kafama takilan diger soruyu sordum
Mail;
Murat bey merhaba,
Oncelik ile geri dönüşünüz ve bilgilendirmeniz için Teşekkür ederiz Ancak sorum şu; Karavan ceken bir arac hangi sınıfa Girmektedir.ilgili kanun maddesi varmidir.? Soz konusu ruhsati olan 2 farkli aractir. 1. Si 1.sinifa tabi otomobil, digeri karavan romork, sinifi nedir? 2 si birlikte mi bir sınıf olusturuyor.?
Teşekkürler
Yani aklima takilan soru şu, araclar aks mesafesine göre sınıflandırılıyor.
Peki ceken arac 1. Sinif aks mesafesinden diger karavan da 1. Sinif, ikisinin bir bütün olarak bir sinif oluşturduğu "römork yada Karavan ibaresi ile nerde yazıyor?
Maile gelen cevap;
Berat Bey,
OGS/HGS üyeliklerinde araç sınıflandırılması ve ücretlendirme ile ilgili detaylı bilgilerewww.kgm.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz. “Araç sınıfları” kısmını incelemeniz durumunda sorularınız cevaplanmış olacaktır.http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Otoyollar/OGS.aspx
Saygılarımla
Burdaki linklere girdiğimde de karavan ile ilgili bir bilgi bulamadim.
Evet karavancı dostlar ülkemizde bu isler tam bir netlik kazanana kadar 1 ve 2. Kopruleri kullanmayin bircok arkadasimiza cezalar geldi.
Saglicakla kalin...
BERAT ÇETINKAYA
- Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü; 1. sınıf araçlar, 2. sınıf araçlar(Kamyon ve Otobüsler hariç), Tüm servis araçları (Turizm, Personel, Okul vb.), Karavanlar, Toplu Taşıma Araçları(IETT ve Halk Otobüsü, Otobüs A.Ş. vb. Taksi dolmuş) ve KGM'den izinli kamu kurum ve kuruluşlarının resmi plakalı hizmet araçları kullanabileceklerdir.
Yukarıdaki gibi birşey yazıyor, KARAVANLAR demiş 07.10.2019 tarihi itibari ile.